Σχετικά με το σταθμό

Ο σταθμός τροφοδοτείται από έναν Davis Vantage Pro 2. Τα δεδομένα του σταθμού και η σελίδα ενημερώνονται κάθε 1 λεπτό από το λογισμικό WeatherLink. Ο σταθμός αποτελείται από ένα ανεμόμετρο, ένα βροχόμετρο και έναν αισθητήρα θερμοκρασίας-υγρασίας τοποθετημένα σε βέλτιστες θέσεις για την υψηλότερη δυνατή ακρίβεια, καθώς και 2 κάμερες (Y-CAM Bullet).


Σχετικά με την Περιοχή

Ο σταθμός βρίσκεται στην περιοχή Καλτεζά, ενάμισι χιλιόμετρο έξω απο το χωριό Κάτω Βλασία. Η Κάτω Βλασία απέχει 25 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 50 χιλιόμετρα από την Πάτρα και είναι ένα μικρο ορεινό χωριό χτισμένο στις βορειες-βορειοανατολικές παρυφές του Ερύμανθου.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από σπάνια φυσική ομορφιά, καθώς στα όρια του χωριού, ξεκινάει βιότοπος ενταγμένος στο δίκτυο Natura που περικλείει σχεδόν ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Ερύμανθου.
Ένα μεγάλο μέρος του καταλαμβάνεται από δάση κεφαλληνιακής ελάτης και βουνοκυπάρισσου. Στις πλαγιές του υπάρχουν περίπου 970 είδη φυτών, από τα οποία τα 90 είναι ελληνικά ενδημικά.Από τους πρόποδες του βουνού περνάει το μονοπάτι 31 το οποίο συνδέει την Πάτρα με την Αρχαία Ολυμπία.

Ο Ερύμανθος ή Ωλονός αποτελεί επίμηκες και με πολλές κορυφές όρος, που εκτείνεται σαν οροσειρά στα όρια Αχαΐας και Ηλείας.Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Ωλενός(Ωλονός) που είναι 2.224 μ.,ενώ άλλες κορυφές είναι η Μουγγίλα (2169 μ) και ο Προφήτης Ηλίας (2124 μ). Ανατολικά δημιουργεί διακλαδώσεις όπως το Καλλιφώνι(1998 μ) .Είναι το τέταρτο σε ύψος όρος της Πελοποννήσου. Από τις κορυφές του Ερύμανθου Μουγγίλα και Λεπίδα τροφοδοτούνται οι πηγές του ποταμού Σελινούντα,ο οποίος αφού διασχίσει τον ομαλό όγκο της Κρανιάς,μετά τη Μονή Μακελαριάς μπαίνει σε φαράγγι που σχηματίζεται από τα βουνά Κλωκός ανατολικά και Μπαρμπάς στα δυτικά και διανύοντας μια απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων εκβάλλει κοντά στο Αίγιο.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής είναι το μοναστήρι του Αγ.Νικολάου, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό, σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων. Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου σύμφωνα με τις παραδόσεις χτίστηκε ανάμεσα στον 7ο και στον 10ο αιώνα από καλόγερους που ήρθαν από το Άγιο Όρος.

Στην περιοχή υπάρχει επίσης αρχαίο Θέατρο το οποίο βρίσκεται στην θέση Καστρίτσι,η οποία ταυτίζεται με το αρχαίο Λεόντιο,μία από τις πλέον σημαντικές πόλεις της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Το Αρχαίο Λεόντιο ιδρύθηκε το 280 π.χ και είχε στρατηγική σημασία καθώς βρισκόταν χτισμένο ακριβώς πάνω στα σύνορα Αχαΐας και Αρκαδίας.
Το Λεόντιο άκμασε ιδιαίτερα τον 4ο π.Χ. αιώνα και παρότι ήταν οχυρωμένο με τείχη και κυκλικούς και τετράγωνους πύργους,καταστράφηκε στα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα,πιθανότατα από το Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Ε΄.Το θέατρο εντοπίζεται εντός της οχύρωσης της αρχαίας πόλης του Λεοντίου και κτίστηκε στα Ελληνιστικά χρόνια (α΄ μισό του 3ου αιώνα π.Χ.).


Σχετικά με τη σελίδα

Αυτή η σελίδα βασίζεται σε πρότυπο από το CarterLake.org με μετατροπή σε κώδικα PHP από το Saratoga-Weather.org.

Ευχαριστίες στον Αθανάσιο Τσιουκανάρα του meteothes.gr για τα αρχεία ελέγχου της Ελληνικής μετάφρασης.

Το πρότυπο αρχικά βασίστηκε στο πρότυπο Designs by Haran.

Αυτή η σελίδα συμμορφώνεται με το XHTML 1.0. Επαληθεύστε τα XHTML και CSS αυτής της σελίδας.